Domaći kruh

Domaći kruh
Print Friendly, PDF & Email

U ovo čudno vrijeme kad smo gotovo svi u izolaciji većina nas pokušava izbjeći odlazak bilo gdje pa tako i u trgovinu. Volim svježi kruh i nisam oduševljena ako moram jesti onaj od jučer, izbirljiva jesam, ali sva sreća nisam i lijena pa sam se na samom početku izolacije uhvatila u koštac s kruhom. Do sada sam imala želju naučiti napraviti dobar kruh, ali jednostavno su životne okolnosti bile takve da nisam uspjela pronaći vremena za takve eksperimente. Sada sam odlučila da neću odustati dok ne pronađem recept koji će me zadiviti. Moram priznati da je bilo dosta pokušaja, isprobavala sam razne sastojke, tehnike dizanja tijesta i pečenja. Skoro sam odustala, ali mi je onda za oko zapeo jedan recept koji ću sada podijeliti s vama. Sigurna sam da će vam se svidjeti i da ćete i nakon ove izolacije peći kruh kod kuće. Ovaj kruh poseban je po tome što ima hrskavu koricu, a iznutra je mekan.

Sastojci:

800 g glatkog brašna

7 g suhog kvasca

1 žlica šećera

1 žlica soli

500 ml vruće vode

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka.
  2. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto prekrijete kuhinjskom krpom i ostavite na toplom sat vremena da se tijesto digne.
  3. Zagrijte pećnicu na 250°C.
  4. Kada je pećnica zagrijana u nju stavite posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Prazna Posuda neka bude u pećnici 15 minuta.
  5. Za to vrijeme umijesite tijesto i formirajte kruh, stavite tijesto na papir za pečenje i prekrijte kruh krpom. Kruh se neka još malo diže dok se posuda grije u pećnici.
  6. Izvadite posudu iz pećnice, pobrašnite kruh i prerežite lagano po vrhu. Zajedno s papirom za pečenje kruh stavite u posudu, poklopite i pecite 30 minuta na 250°C, pogledajte kruh i ako je blijed maknite poklopac i pecite još 10 minuta na 200°C, a ako je već poprimio lijepu boju samo nastavite peći još 15 minuta s poklopcem na 200°C. Način pečenja ovisi o posudi kakvu koristite, u posuda koja ima malo prostora da u nju ulazi zrak za vrijeme pečenja će kruh dobiti lijepu boju dok se peče poklopljen. U posudi koja je skroz zatvorena će kruh ostati blijed pa je potrebno pred kraj maknuti poklopac.