Matcha macarons

Matcha macarons
Print Friendly, PDF & Email

Ovo su moji prvi macaronsi. Iako sam već dugo imala u planu napraviti ove neodoljive zalogajčiće, moram priznati da mi se oduvijek činilo da je njihova priprema komplicirana. Došao je dan kada sam uspjela razuvjeriti se. Nakon dužeg proučavanja raznih recepata napravila sam najjednostavniju kombinaciju i uspostavilo se da je to dobitna kombinacija. Uspjeli su od prve! 🙂

Pečenje je dobro prošli i u tom trenu na red je došla krema. Tu sam malo zastala. Prvo je u planu bila krema od bijele čokolade. Ta ideja brzo je pala u vodu jer macaronsi u jednoj boji nisu baš atraktivnog izgleda, tražila sam nešto zanimljivije. Druga verzija bila je krema od tamne čokolade. Tu bi postigla kontrast i elegantan izgled, ali je kombinacija već puno puta viđena. I kako to obično biva, treća sreća. Treća ideja je bila krema od matcha praha, ova ideja je bila dovoljno zanimljiva da je prestala biti samo ideja. 🙂

Matcha prah ne oduševljava samo izgledom i okusom, već je i izuzetno zdrav. Njegovi najveći aduti su antioksidanski, vitamini, minerali, željezo, kalij, fosfor, cink i bakar koje sadrži. Eto to sve se nalazi u ovim macaronsima, tko bi rekao? 😉

Krenimo na recept, u početku pripreme otkrit ću vam jedan trik. 🙂

 

Sastojci:

Macaronsi:

3 bjelanjka

210 g šećera u prahu

125 g bademovog brašna (što sitnije mljeveno)

30 g šećera

 

Punjenje:

200 g bijele čokolade

100 g slatkog vrhnja

2 žlice matcha praha

 

PRIPREMA:

1.) Kao što sam obećala, prvo trik. Bjelanjke odvojite od žumanjaka 24 h prije priprema macaronsa i ostavite ih da odstoje u hladnjaku.

2.) Nakon što su bjelanjci odstajali miksajte ih kako bi dobili čvrsti snijeg i prije nego što snijeg postane potpuno čvrst dodajte šećer. Kada je snijeg čvrst dodajte šećer u prahu i bademovo brašno i lagano miješajte špatulom iz vana prema unutra dok ne dobijete glatku smjesu.

3.) Protvan obložite papirom za pečenje. Ako želite biti precizni na papiru si olovkom nacrtajte krugove kako bi vam svi bili jednaki, ja sam radila od oka i ispali su slični.

4.) Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s najširim nastavkom koji imate, ili u običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežete rub. Ja sam radila s vrećicom za zamrzavanje u koju sam stavila najširi nastavak koji imam.

5.) Istiskujte smjesu u malim krugovima, oko 2 cm. Krugovi će se spljoštiti i proširiti pa ostavite mjesta između krugova.

6.) Sada dolazimo do drugog trika. Iz makarona treba izbiti zrak. Protvanom dobro lupite tri puta o radnu površinu. Pojavit će vam se mjehurići na vrhu, to izlazi zrak i tako treba biti.

7.) Prije pečenja ostavite macarone 30 minuta da odstoje kako bi se napravila opna. To možete provjeriti tako da ako se smjesa ne lijepi za prst opna se stvorila i spremni su za pečenje.

8.) Pecite makrone 15-20 minuta na 140 °C . Nakon 7 minuta ćete primijetiti da se stvara “stopalo”.

9.) Izvadite iz pećnice i odmah papir s macaronsima povucite na radnu površinu kako bi se prestali peći. Sad treba čekati da se ohlade i odvojiti ih od papira.

10.) Sada je vrijeme za pripremu kreme. Matcha prah promiješajte s 50 ml slatkog vrhnja kako bi razbili grudice koje nastaju. Bijelu čokoladu, slatko vrhnje i dobivenu zelenu smjesu stavite u lonac na laganu vatru kako bi se čokolada otopila i svi sastojci sjedinili. Kremu ohladiti i njome puniti klobuke kako bi dobili macaronse.

U slast! 🙂