Pinca

Pinca
Print Friendly, PDF & Email

U mom kraju nije bio običaj raditi pincu za Uskrs. Mi smo kuhali šunku, pripremali francusku salatu, ukrašavali pisanice, radili gibanice, ali pince nije bilo. Ove godine odlučila sam naš Uskrs obogatiti slasticom iz drugih krajeva i toliko mi se svidjela da će postati dio moje tradicije. Da, ovo je moja prva pinca. Recept nije iz bakine kuharice jer je i ona ove godine prvi puta probala pincu. Sastavila ga prema nekoj svojoj intuiciji i uspostavilo se da je intuicija dobro navodila. Nije savršena, ali je prva i vrlo ukusna. Mislim da će mi ova koliko god da ih napravim uvijek biti najdraža. 🙂

Proučila sam mnogo recepata i u gotovo svima naglašeno je kako vrlo važnu ulogu imaju korice limuna i naranče. Živim u području gdje agrumi baš ne uspijevaju pa nisam mogla lako pronaći domaće limune i naranče čija kora nije tretirana pesticidima. Tu su uskočili Kotanyi korica naranče i korica limuna koji su se izvrsno uklopili u ovu priču.

Još danas stignete napraviti svoju pincu pa krenimo na recept. 🙂

 

SASTOJCI:

1 svježi kvasac

500 g brašna

2 žlice šećera

200 ml mlijeka

1 žličica soli

1 jaje

2 žumanjka

50 g grožđica

1 žlica ruma

1 žlica korice naranče

1 žlica korice limuna

2 žlice vanilin šećera

80 g masti

 

PRIPREMA:

1.) Kvasac i malo šećera staviti u mlijeko i pustiti da se digne. Napraviti glatku smjesu od svih navedenih sastojaka. Pripremiti drugu zdjelu i nauljiti je te tijesto prebaciti u nauljenu zdjelu. Zdjelu prekriti folijom i ostaviti tijesto da se diže 2 sata.

2.) Nakon 2 sata formirati dvije pince. Kalup obložiti papirom za pečenje i na njega staviti dobivene pince i premazati ih jajetom. Nakon premazivanja pince lagano zarežite kako na slici i pustite da se dižu još sat vremena.

3.) Nakon sat vremena pince još jednom premažite jajetom i pecite 35 minuta na 180 °C.

U slast! 🙂